Home   Baby en dreumessen

Praktijkvoorbeelden

“Mijn baby kijkt steeds naar een kant en zijn hoofdje is aan een klant plat, is dat normaal?”

Deze vraag wordt zeer regelmatig gesteld: bij uw kind is dan sprake van een voorkeurshouding. De laatste jaren is er een toename van de ontwikkeling van een voorkeurshoudingen bij jonge baby´s. Dit houdt verband met het advies om baby´s na de geboorte op de rug te leggen ter voorkoming van wiegendood. Sindsdien is het aantal kinderen dat overlijdt aan wiegendood sterk gedaald. Helaas is er wel vaker sprake van een voorkeurshouding en een asymmetrisch afgeplat hoofdje.

Andere oorzaken voor een voorkeurshouding zijn:

  • Voortzetting van een al bestaande voorkeurshouding in de baarmoeder.
  • Afwijkingen aan heupen en / of wervelkolom.
  • Moeite met de hoofdbalans.
  • Een bloeduitstorting in de spierbuik in een van de spieren in de hals, dat duidelijk zichtbaar en voelbaar is als een stevige zwelling zo groot als een knikker.
  • Verhoogde strekneiging.

Behandeling voorkeurshouding:

We leggen uit en doen u voor, hoe u uw kind kunt dragen en neerleggen om zoveel mogelijk het draaien naar de andere kant uit te lokken. U krijgt gerichte oefeningen aangeleerd en op papier aangereikt die u dagelijks kunt toepassen in de verzorging.

Begeleiding van het afgeplatte hoofd:

Omdat het hoofdje hard groeit, de botstructuur in de eerste periode nog week is en de schedelnaden nog niet dicht zijn, kan het hoofdje gemakkelijk vervormen als uw baby steeds in dezelfde houding ligt. Het mechanisme werkt als bij een ballon met water die je op een vlakke ondergrond legt. Op de plek waarop het kind steeds ligt wordt het hoofdje platter en aan de zijkanten boller. Ook in het gelaat kan de asymmetrische vervorming zichtbaar worden. Gelukkig blijft de inhoud van het hoofdje gelijk en is er bij onderzoek gebleken dat er geen druk op de hersenen komt. De schedelvorm kan zich in de loop van de jaren weer enigszins herstellen. Afhankelijk van de ernst van de afplatting kan helmredressie ingezet worden. De meest optimale periode daarvoor is de leeftijd van de 6e t/m de 12e maand. De praktijk heeft goede samenwerkingsverbanden met helmredressieteams in de omgeving.
Op de leeftijd van 2 à 3 maanden meten wij het hoofdje van de baby met een speciale band om vast te stellen hoe de afplatting precies is. Zo hebben we een startpunt en kunnen we na ongeveer 2-3 maanden zien of er sprake is vaneen toe- of afname van de afplatting. Na 2 tot 3 behandelingen komen we niet meer wekelijks bij u thuis, maar volgen we de ontwikkelingen bij uw kind totdat er voldoende verbetering is opgetreden.

 
25