Functionele poep- en plasproblemen

Zindelijk worden is een leerproces dat meestal vanzelf gaat. Als een kind van vijf jaar of ouder nog regelmatig nat is, regelmatig ontlasting in het ondergoed heeft, regelmatig een blaasontsteking heeft en/of moeizaam kan plassen of poepen, is het zinvol om te kijken hoe dit verholpen kan worden. Plas- en poepproblemen kunnen een grote stempel drukken op het leven van uw kind en mogelijk op uw gezin. Blijf er niet mee rondlopen; in veel gevallen is er iets aan te doen.

 

Voor poep- en plasproblemen kunnen er verschillende oorzaken zijn. Een van de mogelijkheden is dat de bekkenbodemspieren niet goed werken. Stoornissen bij kinderen ontstaan meestal omdat de bekkenbodemspieren te gespannen zijn of niet op het juiste moment ontspannen. Soms voelen kinderen de sensaties van de blaas niet goed, waardoor ze een verkeerde manier van plassen of poepen kunnen ontwikkelen. Dit alles kan leiden tot onder andere de volgende klachten:

  • broekplassen
  • bedplassen
  • blaasontstekingen
  • te lang ophouden van plas
  • heel vaak plassen
  • obstipatie en buikpijn
  • niet op tijd naar het toilet gaan
  • broekpoepen

De kinderfysiotherapeut Kinderfysiotherapie met bekkenbodemscholing is gespecialiseerde fysiotherapie op het gebied van buik, bekken en bekkenbodem bij kinderen. De therapeut is opgeleid om het kind op speelse wijze te leren voelen waar de bekkenbodemspieren zich bevinden en hoe het kind daarover controle kan krijgen. Ook bij bedplassen zal de therapeut samen met het kind werken aan een goede bekkenbodemfunctie voordat er gewerkt kan worden aan het op tijd wakker worden (bijvoorbeeld met behulp van een plaswekker). Er is iets te doen aan de klachten van uw kind! Uit onderzoek is gebleken dat 68% van de kinderen helemaal van hun klachten afkomt en bij 12% verbeteren de klachten aanmerkelijk.

AANMELDEN VAN EEN NIEUWE PATIENT

Het aanmelden van een nieuwe patient kan via onderstaande button. Wij nemen contact met u op om een intake te plannen.

AFMELDEN VAN EEN AFSPRAAK

Het afzeggen van een afspraak kan via onderstaande button. Wij nemen contact met u op om de afspraak opnieuw in te plannen.