Home   Peuters

Praktijkvoorbeelden

“Mijn kind zet met traplopen zijn voetjes steeds bij en stapt niet door.”

Eerst gaat een peuter kruipend de trap op. Als uw kind groot genoeg is om bij de leuning te kunnen, gaat hij steeds vaker lopend de trap op en later ook af. Eerst gaat dit met het bijzetten van de voeten. Voor het traplopen heeft een kind een goed evenwicht, voldoende spierkracht en een goede coördinatie nodig. Vanaf ongeveer 3 jaar hebben de meeste kinderen dit al voldoende ontwikkeld en stapt een kind door tijdens het omhoog lopen op de trap. Bij het omlaag lopen op de trap duurt dit nog wel een half jaar tot een jaar voordat het doorstappen lukt.
Sommige kinderen zijn erg voorzichtig bij het afgaan van de trap. Zelfs op een voor hen bekende trap. Dan is het belangrijk om na te gaan of uw kind wel goed diepte ziet en diepte kan inschatten.
Heeft u vragen of zorgen over de motoriek van uw kind dan kunt u telefonisch uw vraag stellen of een afspraak maken. Tijdens een eerste afspraak observeren we de spontane motoriek van uw kind. We maken een inschatting of alleen een advies voldoende is of dat verder kinderfysiotherapeutisch onderzoek nodig is. Bij zo’n onderzoek wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn van uw kind. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de coördinatie en/of spierkracht niet toereikend is. We proberen te achterhalen wat de oorzaak is en hoe we hieraan kunnen werken, zodat uw kind gemakkelijker gaat bewegen.

 
104